lundi 28 août 2006

Indrumar pentru viata de birou

Tom Hodgkinson, Ghidul lenesului. Mic tratat pentru lenesi rafinati, Bucuresti, Nemira, 2006


Putem spune, fara teama de a fi acuzati de exagerare, ca cartea lui Tom Hodgkinson este o veritabila sarbatoare a spiritului. Dupa ce am fost invatati, de la Engels incoace, ca munca a transformat maimuta in om, descoperim cu bucurie ca se mai gaseste cineva care sa faca eulogia dupa-amiezelor in care Pisicu se joaca cu o bomboana Mozart, iar tu stai intins pe canapea, scriind lenes o recenzie.

Contrar eventualelor asteptari ale publicului cititor, Tom Hodgkinson refuza sa intre in dialectica marxista. Lenesul sau este departe de a fi o maimuta care isi trece zilele cu coada incolacita in jurul unei ramuri si leganandu-se cu capul in jos. Dimpotriva, lenesul lui Tom Hodgkinson este om, in deplinatatea calitatilor sale umane.

Autorul pleaca de la constatarea ca in lumea actuala oamenii sunt conditionati de societate sa fie activi. Fiind activi, oamenii merg la sedinte, fac credite, isi cumpara casa in rate si masina in leasing si uite-asa le trece viata pe sub nas, ca o musca pe langa botul unei pisici adormite. Tom Hodgkinson isi propune, prin aceasta carte-manifest, sa trezeasca pisica si sa-i dea un impuls ca sa prinda musca.

Din nefericire, si spre vesnica noastra indurerare, autorul a fost cuprins de lene si n-a mai avut chef sa ne arate calea. Pisica continua sa doarma, lenevind toata ziua, iar noi suntem condamnati la viata noastra activa, invartindu-ne in jurul cozii pe la sedinte si banci, sclavi ai caselor si masinilor noastre.



Gavagai si Pisicu, duminica dupa-masa